ONLINE DESTEK
https://images.vans.com/is/image/VansBrand/header%20final?$original%2Dsize%2Dpng$

KADIN KAYKAYCILAR KAYKAYIN SADECE BİR ERKEK SPORU OLMADIĞINI KANITLIYOR

1950'lerin sonuna doğru doğan kaykay, erkeklerin domine ettiği ve diğer grupların içine çok fazla dahil olamadığı bir haldeydi. Ancak daha sonraları kaykayın spor olarak yükselişe geçmesi ve bu alanda öncülerin artması ile birlikte, kaykayını kapıp neler yapabileceğini gösteren kadınların sayısı da hızla artmaya başladı.

Bu yazıda, kaykay alanında öne çıkarak çevrelerine ilham veren kadınlara ve bu alandaki başarılarına değinmek istedik.

LIZZIE ARMANTO

Lizzie Armanto kaykay camiasının en tanınmıs kadın figürlerinden birisi ve günümüze kadar getirdiği başarılı kariyeri ile kaykayın sadece erkeklere özel bir spor olmadığını kanıtlama yolunda diğer kadın sporcuların da yolunu açıyor.

 

 

Lizzie kaykaya olan aşkını 2007 yılında keşfetti ve 2010-2012 sezonundaki Dünya Kaykay Yarışması'nda tüm puanlamalı yarışlar arasında birincilik kazandı. Erken elde ettiği kariyer başarılarından bu yana Lizzie; 2013'te X Games'teki ilk Kadın Kaykay Parkı Etkinliği ve 2014'teki Van Doren Invaitational'da yer almaya kadar çok sayıda alanda başarı kazandı. Bu yeterli değil diyorsanız, Lizzie ayrıca Tony Hawk'ın meşhur 360 derece dikey döngüsünü tamamlayan ilk kadın kaykaycı ve 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda Finlandiya'nın ulusal kaykay takımını temsil edecek.

 

BRIGHTON ZEUNER

Erkek kardeşi ve babası sayesinde çocuk yaşta kaykay ile tanışan Brighton Zeuner, şimdilerde alanının en genç kadın kaykaycılarından biri. Okulunu ve profesyonel kaykay kariyeri her zaman dengeli şekilde ilerleten Zeuner,bu alanda başarı elde etmek isteyen genç kızlara iyi bir rol model haline geliyor.

 

 

Brighton yalnızca 13 yaşlarında iken X Games'te ilk unvanına sahip oldu ve oyun tarihinin en genç şampiyonu olarak madalya kazandı. ABD'nin ulusal kaykay takımının açılışındaki 16 üyeden biri olan Brighton şimdi ise dünyanın en iyi üçüncü kadın kaykaycısı seçildi. Sadece bunlarla sınırlı kalmayan kariyerinde, aynı zamanda Vanguards kızlarının bir parçası olarak kadın kaykaycılara öncülük ediyor ve hareketlerini kaykay alanında bir imza haline getiriyor.

 

ELISSA STEAMER

AKaykay dünyasının tecrübeli isimlerinden Elissa Steamer, 1989 yılında kaymaya başladı ve kaykay videosu ''Welcome to Hell'' de yer alarak kariyerinde büyük bir kırılma yakaladı.Genel olarak ilk profesyonel kadın kaykaycılardan biri olarak bilinen Elissa, bu alanda kadınların kabul görülmesi açısından gerçek bir öncüdür.

 

 

Elissa, 1998 yılında Slam City Jam'deki ilk büyük Women's Skateboarding Street yarışmasını kazanmasının yanı sıra Tony Hawk'in video oyununda yer alan ilk kadın kaykaycıydı. Elissa’nın kaykay yapmaya yönelik yaklaşımı ve kadın olmaktan bağımsız olarak başarılı bir kaykaycı olma yolundaki çabası genç kadınlar için mükemmel bir rol model olmasını sağladı.

 

YNDIARA ASP

Kaykayın yükselen yıldızı olarak Yndriara ya da Yndi, erken kazanılan etkileyici kariyeriyle bir isim yapmayı başardı. Profesyonel kariyerine 2018 yılında ülkesi olan Brezilya'daki Vans Park Serisi'nde ikinci sırada bulunarak başladı ve bu başarısının devamını getirdi.

 

 

2018 sonrasında Yndi, Çin'deki Vans Park Serisi'nde de birincilik, 2019 yılında Fransa Red Bull Bowl Rippers'da da ikincilik aldı. Kaykay alanında profesyonel kariyerini sürdüren Yndiara aynı zamanda üniversiteye de gidiyor ve kadınların eğitimden uzak kalmadan, başarılı bir spor kariyeri yapmasının mümkün olduğunu ispatlıyor.

 

LACEY BAKER

5 yaşından beri kaykay ile ilgilenen Lacey Baker bugünün tartışmasız en iyi kaykaycıları arasında 43. sırada yer alıyor. Lacey, X Games'te en genç madalya alan kaykaycılardan biri olarak seçildiğinde sadece 13 yaşındaydı.

 

 

Olağanüstü kayma yeteneğinin yanı sıra Nike kaykay takımına katılan ilk queer kadın olarak Lacey, o zamandan beri bu sporda LGBTQ topluluğunun en büyük savunucularından biri haline geldi.

 

MAMI TEZUKA

Ailesi aracılığıyla kaykayla tanıştıktan sonra Mami Tezuka, 6 yaşlarındayken kaymaya başladı ve geçen zaman içerisinde alanının dünya çapında düzenlenen en yüksek profilli yarışmalarına katılmaya başladı.

 

 

Mami şimdilerde bu alanın en genç kaykaycılarından biri fakat bu spora ritm getirme konusundaki seçkin stili ve tutkusu onu diğerlerinden farklılaştıran bir şey.Bakıldığında genç bir kaykaycı olarak bilinen Mami piyano ve kar kayağı gibi hobilere de sahip. Bu displinlerde elde ettiği kazanımlarla kaykayda kişisel tarzını ortaya koyabiliyor.

 

LETICIA BUFONI

Brezilya, Sau Paulo kökenli Leticia Bufoni, sokakta diğer çocuklarla birlikte sporla büyüdü ve kaykay ile ilk tanışması büyükannesinin ona dokuz yaşındayken hediye ettiği kaykay sayesinde oldu. Şu an günümüzün en yetenekli kaykacılarından birisi.

 

 

2007 yılında henüz 14 yaşındayken X Games't yarışan Leticia bu yarışı kazanamadı. Sonrasında Los Angeles'a taşınma kararı vererek orada profesyonel bir kaykaycı olmak için çok çalıştı. Çabası işe yaradı ve şimdilerde, 5 kez X Games altın madalya ve birçok ödül kazanmış biri olarak zirveye yerleşti. Forbes, Leticia'yı 2018 yılı Uluslararası Sporlarda En Güçlü Kadınlar arasından biri olarak belirledi.

 

Dünyanın dört bir yanından gelen kızlar, kayma yeteneğinde cinsiyetin belirleyici bir faktör olmadığını kanıtlamak için son zamanlarda birlik oldular. Şimdilerde Global Kaykay Sıralaması içinde ilk yirmi kişi arasında yer alan dört kadın ve çok daha fazlası, bir kadın olarak kaykaycı olabilmenin heyecan dolu anları olduğunu açıkca gösterir.

Bu ilham verici ve başarılı kadınlar sayesinde, artık kaykaycıların cinsiyetlerine değil başarı ve yetenekleri ölçüsünde değerlendirildiği, kaykayın erkek tekelinden çıktığı yeni bir döneme giriyoruz. Kadın olmak için ne muhteşem bir zaman.